Badania prowadzone przez Food Standards Agency (FSA) wykazały, że w około 73% dostępnych w handlu świeżych kurczaków znajdują się szkodliwe bakterie z rodzaju campylobacter.

Eksperci przyjrzeli się około czterem tysiącom sztuk surowych kurczaków (sprzedawanych w całości), dostępnych w sklepach na terenie Wielkiej Brytanii (zarówno w sieciowych supermarketach jak i w niezależnych niewielkich sklepach z drobiem). Niestety, jak się okazało, większość sprzedawców nie zadbała o wystarczająco higieniczne warunki, które przyczyniłyby się do zmniejszenia ryzyka zakażenia drobiu bakteriami.

Eksperci FSA zaznaczyli, że poprzednie badania drobiu dostępnego na sprzedaż w brytyjskich sklepach nie wypadły tak źle, jak aktualne. W odpowiedzi na raport Food Standards Agency wybrani sprzedawcy sporządzili własne raporty, w których starają się udowodnić, że przyjęte przez nich standardy skutecznie pozwalają zmniejszyć ryzyko zakażenia drobiu bakteriami z rodzaju campylobacter.

Każdego roku na dolegliwości związane z zakażeniem bakteriami z rodzaju campylobacter  cierpi około 280 tysięcy Brytyjczyków. Do najczęstszych symptomów należy opasujący ból brzucha, biegunka, gorączka oraz ogólne złe samopoczucie. Objawy mijają na ogół po kilku dniach, jednak w niektórych przypadkach mogą prowadzić do powikłań, takich jak zespół drażliwego jelita, zapalenie stawów lub (rzadko) bakterie mogą powodować śmierć.

Lekarze podkreślają, że zdecydowana większość zachorowań spowodowana jest zakażeniem bakteriami znajdującymi się w drobiu. Poza tym bakteriami z rodzaju campylobacter  można zarazić przez kontakt z każdym surowym mięsem, przez spożycie niepasteryzowanego mleka lub nieoczyszczonej wody.

Warto zatem zadbać o higienę w kuchni – bakterie znajdujące się w surowym drobiu mogą być łatwo przenoszone na przybory i narzędzia kuchenne – na przykład podczas mycia mięsa i przygotowywania go do obróbki termicznej. Niektórzy eksperci sugerują nawet zrezygnowanie z mycia mięsa drobiowego – podczas mycia bakterie łatwo roznoszą się z chlapiącą wodą.

Z pewnością po przygotowaniu kurczaka należy dobrze umyć ręce, noże oraz deskę, na której kroiliśmy mięso.