Kuchnia Hull i regionu nie jest słynna w Wielkiej Brytanii, bo nie jest zbyt urozmaicona. A jednak znaleźć można kilka przysmaków, z których słynie nasze miasto i które warto spróbować będąc w Hull. A tym bardziej tu mieszkając!
Breadcake
Chleb zjeść można w wielu krajach na całym świecie. Ale breadcake to nie jest zwykły chleb. To nie jest też bułka. To po prostu miękki, puszysty rodzaj pieczywa, który zjeść można przede wszystkim w Hull. Najchętniej z chrupiącym bekonem!
Yorkshire pudding
Wyobraź sobie kuchnię brytyjską bez Yorkshire pudding. Udało się? Musisz mieć w takim razie bardzo bujną wyobraźnię, bo brytyjska kuchnia bez tego przysmaku po prostu nie istnieje! Niezależnie od tego, przez kogo został zrobiony i w jaki sposób jest podawany, Yorkshire pudding to jedno z ulubionych dań na Wyspach, uwielbiane przez Brytyjczyków.
Warto wiedzieć, że to właśnie w Hull znajduje się największa na Wyspach fabryka Yorkshire pudding!
Patty
Znany powszechnie rodzaj kanapki, w której zamiast wołowego burgera znajdują się ziemniaki z szałwią i cebulą w specjalnym cieście. Chrupiąca bułka powoduje, że patty zawsze smakuje wyśmienicie. O ile zrobiono ją zgodnie z oryginalną recepturą!
Prawdziwa czekolada
Czekolada z marketu nie smakuje tak dobrze, jak ta, którą przygotował chocolatier specjalnie na nasze zamówienie. Cocoa Chocolatier oferuje właśnie taką, naturalną czekoladę. Można jej spróbować już w dwóch miejscach w Hull (Trinity Market oraz Humber Street).
Piwo z browaru Atom
Browar Atom znajduje się przy Malmo Road w Hull. To absolutnie niezwykłe miejsce, bo powstaje tu piwo, które pije się w pubach w Hull i w całym regionie. Jasne, ciemne, stout — oferta jest bardzo szeroka. Niezależnie od tego, jaki trunek wybierzesz, z pewnością będziesz zadowolony. I wrócisz po kolejną butelkę!
Chips spice
Zwykłe brytyjskie pieczone ziemniaki są… no właśnie: zwykłe! Tymczasem z chip spice, dzięki dodatkowi papryki, smakują zupełnie wyjątkowo. To przyprawa używana w ogromnych ilościach nie tylko w barach, ale i w każdym domu w Hull. Trzeba jej spróbować!