O takich ludziach warto pisać. Polak, George Michniewicz, posiada obecnie 15 restauracji sieci McDonald’s na terenie Yorkshire. I zatrudnia w nich 1,2 tys. osób. Michniewicz stawia na jakość. Dlatego klienci jego restauracji zawsze są zadowoleni.

„Płacimy więcej niż musimy. I więcej niż konkurencja” — mówi Michniewicz. Chce w ten sposób przyciągnąć utalentowanych ludzi, dzięki którym tak duża firma ma szanse stać się jeszcze większa. I jeszcze bardziej wpłynąć na ekonomiczny wzrost regionu. Rocznie do skarbu państwa trafia około 16 milionów funtów — tylko dzięki firmie Michniewicza.

Obecnie w firmie Polaka pracuje więcej osób niż Siemens zatrudni do pracy w powstającej fabryce. I chociaż spora część pracowników ma tylko pół etatu, to większość jest zadowolona. Firma bowiem daje zatrudnianym osobom sporo wolności w zakresie godzin do przepracowania.

Michniewicz stawia na kompetencje. Dlatego sporo inwestuje w swoich pracowników, wysyłając ich często na kursy i szkolenia. I dlatego za każdym razem czuje się urażony, gdy o pracy w McDonald’s mówi się negatywnie. Bo w firmie polskiego przedsiębiorcy można szybko zrobić karierę, jeśli tylko ma się ochotę i jest się gotowym do ciężkiej pracy. „Wielu naszych menadżerów zaczynało od pracy na najniższym szczeblu” mówi Michniewicz.

Firma Polaka będzie dalej się rozwijać. W ciągu najbliższych lat planowane są kolejne inwestycje o wartości 3 milionów funtów. Oznacza to, że w regionie powstaną nowe restauracje, a wraz z nimi kolejne miejsca pracy.

Pomimo dużej roli, jaką McDonald’s odgrywa w brytyjskiej gospodarce, eksperci zajmujący się zdrowiem publicznym bardzo często krytykują sieć za propagowanie niezdrowej żywności. Michniewicz tłumaczy jednak, że to dość skomplikowany problem. „Nie chodzi o to, by komuś czegokolwiek zabraniać” — mówi Michniewicz. I dodaje, że najważniejsza jest świadomość konsumenta, który samodzielnie dokonuje wyboru tego, co będzie jadł. „Zmniejszyliśmy ilość cukru i soli dodawanych do naszych posiłków. A informację o wartościach odżywczych jedzenia z McDonald’s znaleźć można na opakowaniach już od 1984 roku” — powiedział polski przedsiębiorca. I dodał, że w McDonald’s również można zjeść zdrowo, wybierając na przykład owocowe desery.

Georg Michniewicz zaczął pracę w McDonald’s w 1982 roku. Rozpoczął od stanowiska menadżera niższego szczebla. Po jakimś czasie prowadził restaurację w Leeds, by w końcu zostać menadżerem operacyjnym sieci w Yorkshire. W 1992 roku otworzył pierwszą restaurację McDonald’s w Polsce. Później wrócił do pracy w UK, gdzie otworzył pierwszy własny lokal przy Jameson Street. A następnie kolejne — w Hull i w okolicy.