Region East Riding of Yorkshire słynie z dwóch produktów kulinarnych, którymi może się pochwalić: to wyborna wieprzowina oraz groszek. Od dawna królują one nie tylko na lokalnych stołach.
Rolnicy z East Yorkshire zajmujący się uprawą grochu produkują go bardzo dużo – około 70% całego grochu dostępnego na brytyjskim rynku pochodzi z naszego regionu. Niestety, nadal niewiele osób kojarzy groch z East Yorkshire, chociaż powoli zaczyna się to zmieniać.
Kilka lat temu grupa lokalnych rolników stworzyła produkt, któremu nadano nazwę Yorkshire Peas – marka posiada obecnie ugruntowaną pozycję na rynku, a groszek Yorkshire Peas dostać można w wielu supermarketach na terenie całego kraju. Ideą, jaka przyświecała twórcom marki Yorkshire Peas, było stworzenie produktu o wysokiej jakości, różniącego się od grochu dostarczanego przez największych producentów. I chociaż mieszkańcy wielu regionów Wielkiej Brytanii ze smakiem zajadają Yorkshire Peas, to wiele osób pochodzących z Yorkshire nie ma nawet pojęcia o istnieniu tej marki. A przecież w ciągu kilku lat istnienia przyczyniło się ono do wzmocnienia lokalnej gospodarki!
Idealny klimat East Yorkshire
Rolnicy specjalizujący się w uprawie grochu przyznają, że to, czy zbiory w danym roku są udane, czy nie, zależy w bardzo dużym stopniu od pogody. Groch nie lubi skrajnych warunków pogodowych: temperatura powinna być umiarkowana, niezbyt wysoka, lecz także niezbyt niska. Ważna jest również odpowiednia wilgotność powietrza. Na szczęście klimat East Yorkshire bardzo sprzyja rozwojowi roślin strączkowych, dzięki czemu rolnicy niemal zawsze zbierają duże plony.
Dlaczego groszek z Yorkshire
Czym różni się groch produkowany przez markę Yorkshire Peas, pochodzący z regionu East Yorkshire, od reszty grochu dostępnego w sklepach w Wielkiej Brytanii? Rolnicy, którzy zdecydowali się na stworzenie tej marki podkreślają, że konsument zawsze wie, czego może się spodziewać, wybierając Yorkshire Peas. W przeciwieństwie do grochu pochodzącego z Belgii czy z Holandii, kupujący ma pewność, że w opakowaniu znajduje się groch pochodzący z jednego zbioru, groch tego samego rodzaju, a nie mieszanka. Ponadto proces mrożenia i przygotowywania grochu do sprzedaży jest pilnie monitorowany, by dostarczyć konsumentom produkt najwyższej klasy.
Yorkshire Peas to produkt lokalny wysokiej jakości, który warto wybierać, jeśli zależy nam na dalszym rozwoju gospodarczym East Yorkshire. Twórcy Yorkshire Peas mówią, że wielokrotnie słyszeli opinię, iż produkowany przez nich groszek jest absolutnie najlepszym, jaki można dostać w brytyjskich sklepach.
Produkcja grochu w East Yorkshire rośnie z roku na rok. Co roku powstaje także więcej groszku marki Yorkshire Peas, a jego jakość staje się jeszcze wyższa dzięki temu, że rolnicy odpowiedzialni za jego produkcję zbierają nowe doświadczenia. Marka umacnia swoją pozycję i coraz lepiej rozpoznawalna. Miejmy nadzieję, że za kilka lat wszyscy mieszkańcy East Yorkshire będą już wiedzieć, że to właśnie stąd pochodzi najlepszy groszek w Wielkiej Brytanii – i będą z tego bardzo dumni.
Nie zapomnijcie zaopatrzyć się w Yorkshire Peas podczas następnej wizyty w supermarkecie!